فهرست مطالب

فصلنامه تاریخ
پیاپی 70 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نسترن ریاسوند، منیره کاظمی راشد*، محمدباقر آرام، رحیم شهرتی فرد صفحات 1-17
    از بزرگترین طبقه تشکیل دهنده جامعه در سده واپسین حکمرانی صفویان، یعنی کشاورزان، اطلاعات جامعی در دست نداریم. در منابع محدودی به تشریح اوضاع کلی بخشی از کشاورزان پرداخته شده است که این گزارشها از استمرار فقر در زندگی روستاییان حکایت دارند. وضعیت اقتصادی رعایا اغلب در محدوده ارتباط ایشان با مقوله مالیات طرح گردیده است. لیکن در مورد میزان دقیق مبالغ اخذ شده و یا تاثیر آن بر کیفیت زندگی مردم چیزی به دست نمیدهد. علی رغم اینکه خاستگاه قزلباشان از ایلات وترکمانان کوچ نشین بود وضعیت اقتصادی این طبقه از جامعه آن روز ایران نیزدر منابع تاریخنگاری نادیده گرفته شده است ونقش پر رنگ نظامی آنها در معادلات سیاسی- نظامی که چارچوب دیدگاه مورخان را تشکیل میدهد حیات اجتماعی و کارکردهای اقتصادی ایشان را در محاق فرو برده است. براین اساس، پرسش اصلی در این پژوهش این است که وضعیت اقتصادی عامه مردم چه جایگاهی را در آثار تاریخنگاری سده پایانی عصر صفوی به خود اختصاص داده اند؟اسناد دیوانی در خصوص اوضاع اقتصادی خرده مالکان، صنعتگران و پیشه وران ودر مجموع طبقات فرودست جامعه شهری, چیزی به دانش ما نمی افزایند زیرا این منابع در واقع گویای ساختار دیوانسالاری حاکم بر ساز و کارهای دولتی آن دوره هستند و نظر به کاربرد آنها در دوره مذکور الزامی به پرداختن به این امر در خود احساس نمیکردند. انجام پژوهش حاضر که به روش گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای وتحلیل محتوا میسر شده است سعی در کشف میزان توجه مورخان این دوره نسبت به طبقه مذکور دارد.
    کلیدواژگان: منابع تاریخنگاری، اوضاع اقتصادی، ایلات، طبقه شهری، صفویان
  • واکاوی تحلیلی اندیشه های آیت الله لاری و شیخ هادی نجم آبادی در انقلاب مشروطه
    محمد بیدگلی*، اصغر رجبی ده برزوئی صفحه 2

    انقلاب مشروطه ایران سرآغاز یک نظام معنایی و تحول مهم فکری، مفهومی، سیاسی و اجتماعی درتاریخ معاصر ایران بود که در گذر زمان منجر به تحولات و خلق گفتمان های مختلف شد. آیت الله سید عبدالحسین لاری از گفتمان شریعت محور و شیخ هادی نجم آبادی از گفتمان نوگرایی دینی هر دو به گفتمان مشروطه خواهی تعلق دارند. سیوال پژوهش حاضر، واکاوی تحلیلی اندیشه های آیت الله سید عبد الحسین لاری و شیخ هادی نجم آبادی در باب مشروطه است. روش بکار رفته در این مقاله روش گفتمانی تضاد محور میشل پشو است و با اتخاذ رویکرد تاریخی- تحلیلی به بررسی آراء و اندیشه های دو تن از روحانیون عظیم الشان شیعه در انقلاب مشروطه می پردازد.یافته های مقاله حاکی از آن است که مواجهه آیت الله سید عبد الحسین لاری و شیخ هادی نجم آبادی با الزامات دنیای جدید و مسایل آن هر چند با تکیه بر عنصر عقلانیت و بهره گیری از استدلال منطقی و معقول صورت گرفته ولی برداشت آن دو از این مقوله مشروطه خواهی متفاوت و البته دارای پیامدهای مختلفی بوده است.

    کلیدواژگان: آیت الله لاری، انقلاب مشروطه، شیخ هادی نجم آبادی، گفتمان شریعت محور، گفتمان نوگرایی دینی
  • رویکرد ایل کلهر به مشروطه و قیام سالارالدوله
    ایرج نیکجو* صفحه 3

    چکیدهایل کلهر یکی از ایلات بزرگ غرب ایران است که همزمان با عصر مشروطه در تاریخ ایران نقش موثری ایفا نمود. در دوره مشروطیت نوعی خلا قدرت بوجود آمد که باعث ورود عناصر جدیدتری به قدرت شد. یکی از این عناصر که در غرب کشور در معادلات شورش سالار الدوله ورود پیدا کرد؛ داوود خان رهبر ایل کلهر بود. فرایند شورش سالارالدوله در غرب کشور نشان می دهد که وی به منظور دست یافتن به قدرت، علیه مشروطه شورش نموده و برخی از ایلات غرب کشور که مهمترین آن ایل کلهر بوده را با خود همراه کرد و در صدد تصرف تهران برآمد. نتایج شورش نشان می دهد که داوود خان رهبر ایل کلهر نسبت به شورش سالارالدوله سیاست دوگانه ای داشته است، به نحوی که در ابتدا از حامیان انقلاب مشروطه و مخالف شورش بود و در نهاوند موجب شکست سالارالدوله شد، اما چندی بعد از متحدان شورش شد و در صدد سرکوب مشروطه برآمد. به نظر می رسد علت اصلی سیاست دوگانه داوودخان عدم آگاهی و شناخت وی با مفاهیم مشروطیت بوده است.این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. پرسش اصلی مقاله این است که علت سیاست دوگانه داوود خان کلهر در برابر شورش سالارالدوله چه بوده است؟ فرضیه مقاله این است که بی توجهی دولتمردان و سران مشروطیت به نقش مهم ایل کلهر در تامین امنیت غرب کشور و عدم آگاهی و بینش صحیح سران ایلات در شناخت ماهیت مشروطیت موجب در پیش گرفتن سیاست دوگانه از سوی داوود خان کلهر در جریان شورش سالار الدوله بوده است.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: مشروطه، سالارالدوله، شورش، ایل کلهر، داوودخان
  • احکام حقوقی در متن پهلوی پرسشنیها
    رحیم کلهر، محمود طاووسی*، زهره زرشناس صفحه 4

    متون فقهی و حقوقی بخشی از ادبیات مزدیسنا را به خود اختصاص داده اند، این متون از قوانین جزیی خانوادگی شروع و به قوانین کلان کشوری ختم می شوند. متون حقوقی به زبان اوستایی در کتاب های وندیداد، هیربدستان و نیرنگستان باقی مانده اند، بیشتر متون فقهی- حقوقی به جای مانده از زبان فارسی میانه متاثر از متون اوستایی می باشند. نگارنده در این مقاله می کوشد تا با بررسی پرسش های فقهی- حقوقی متن پهلوی پرسشنیها (Pursišnīhā) که از متون ارزنده زبان فارسی میانه است، به اهمیت مسایل حقوقی در دین زرتشت بپردازد. پرسش های حقوقی مطرح شده جامعه ای را به تصویر می کشد که قوانین اش را بر اساس کتاب مقدس اوستا و همچنین گفته های بزرگان دین همچون آذرباد مارسپند بنا نهاده است. همچنین با بررسی نقل قول های اوستایی این متن متوجه می شویم که در کتاب پرسشنیها، علاوه بر متون گفته شده اوستایی در فوق، از کتاب یسنا و همچنین نسک های دادی اوستا که امروزه در دسترس نیستند، بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: اوستا، نسک های دادی اوستا، فارسی میانه، متون حقوقی، پرسشنیها
  • موسی موسی زاده، فیض الله اکبری دستک*، تهمینه پارسایی، محمدحسین توانایی سره دینی صفحات 18-40

    نقد و پالایش حدیث سره از ناسره را می توان از مهم ترین کوشش های حدیث شناختی حدیث پژوهان فریقین در طول تاریخ حیات سنت اسلامی به شمار آورد. ابوهریره ، راوی بخش عظیمی از روایات کتب حدیثی اهل سنت است که به اذعان دانشمندان علم رجال و حدیث، بیش از همه صحابه از پیامبر(ص) خبر نقل نموده و احادیث منقول از وی بالغ بر پنج هزار و سیصد حدیث می باشد؛ در این میان محمود ابوریه ازجمله حدیث پژوهان نواندیش و معاصرمصری، با شواهد تاریخی اثبات نمود که ابوهریره چه ازلحاظ سبقت در اسلام و انگیزه وی از ایمان به پیامبر و چه ازلحاظ دنبال کردن اهداف پیامبر بعد از وفات ایشان مانند سایر صحابه نبوده است.او به نقد سندی و متنی از روایات منتخب ابوهریره پرداخته و با استفاده از معیارهایی هچون عدم تطبیق روایات با قرآن و سنت مقطوعه، مخالفت روایت باعقل و آنچه علم آن را اثبات نموده تعارض باسنت های الهی، تعارض با حس و مشاهدات حسی بر جعلی بودن شماری از روایات وی تاکید نموده است و در ادامه به نتیجه ای که خود دست یافته است اذعان نماید که ان نقش ابوهریره در وضع و جعل حدیث است. این مقاله می کوشد تا با روش توصیف و تحلیل داده های علمی حدیث شناختی، جایگاه حدیثی ابوهریره و روایات وی را در ترازوی نقد محمود ابوریه مورد واکاوی و ارزیابی علمی قرار دهد.

    کلیدواژگان: ابوریه، احادیث موضوعه، ابوهریره، نقد، معیار شناخت
  • کیخسرو خسروی نژاد، سهیلا ترابی فارسانی*، اسماعیل سنگاری صفحات 41-68

    سیستان و خراسان در ماورای کویرهای مرکزی ایران، ایالات شرقی قلمرو ساسانیان را تشکیل می دادند که در آن زمان ایالاتی ثروتمند، با اقتصادی پر رونق محسوب می شدند. از سوی دیگر همسایگی با اقوام صحراگرد شرقی، علاوه بر مخاطراتی که برای ساکنان آنها ایجاد کرده بود، به آنها وجهی سوق الجیشی بخشیده بود و این مجاورت در رویدادهای این ایالات تاثیر بسزایی داشت. بدین ترتیب بررسی وضعیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این منطقه بویژه در نیم قرن پایانی سلطنت ساسانیان، که سرانجام به سقوط سلسله انجامید، مورد اهمیت قرار می گیرد. این پژوهش با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و روش توصیفی تحلیلی، به دنبال یافتن پاسخی برای این پرسش است که وضعیت سیاسی اقتصادی و اجتماعی ایالات شرقی ساسانی بر سقوط و فتح آنجا بدست اعراب مسلمان چه تاثیری داشته است. یافته های پژوهش نشان می دهند که هجوم صحراگردان و کوچ های اجباری به ایالات شرقی ساسانی موجب تنوع در ترکیب جمعیتی آنجا شد و این عامل به همراه عدم وابستگی سیاسی و اقتصادی آنها به دولت مرکزی، انگیزه دستیابی به قدرت در میان فرمانروایان محلی را دو چندان کرد و سرانجام باعث سقوط سلسله ساسانی گردید.

    کلیدواژگان: ساسانیان، سیستان، خراسان، اعراب
  • فروزان فرخی، مهدی انصاری*، مهدی گلجان صفحات 69-86

    در این مقاله علل و پیامدهای سیاسی حاکمیت فاطمیان بر جزیره سیسیل ،بررسی شده است.باپیروزی فاطمیان در شمال آفریقا ، درسال 297هجری دولت اغلبیان نماینده خلافت عباسی در مغرب منقرض شدند ،جزیره سیسیل به دست فاطمیان افتاد. فاطمیان درافریقیه به مرکزیت قیروان اعلام خلافت کردندوبعد از حدود شصت سال دعوت و تبلیغ با انتقال به مصر دولتی قدرتمند را بنا نهادند که رقیب مهم و جدی خلافت عباسی به شمار می آمد. از جمله فصل های مهم در تاریخ خلافت فاطمیان، غلبه ی آنان بر جزیره ی سیسیل،دستیابی به منابع اقتصادی -نظامی جزیره و در اختیار گرفتن کنترل دریای مدیترانه می باشد.دولت فاطمیان طی دو مرحله حاکمیت بر سیسیل خط مشی سیاسی ثابت و معینی دراداره سیسیل نداشتند.اعمال سیاست متفاوت،معلول شرایط و مقتضیات سیاسی و اجتماعی این دوره بود.درمرحله اول؛خط مشی سیاسی، مبتنی برسیاست قاطعیت و اعمال محدودیت بر بومیان در راستای حفظ سلطه و استقرارفاطمیان بود؛اما در مرحله دوم؛ سیاست تسامح و مدارادر جهت استمرار و تداوم حاکمیت فاطمیان بود.

    کلیدواژگان: : خلا فت فاطمی، عبیدالله مهدی، المعزالدین الله، جزیره سیسیل، کلبیان
  • محمدحسن بهنام فر* صفحات 87-111

    جهان اسلام در قرن ششم هجری دچار تحولاتی شد که به شکل گیری دولت موحدون در مغرب اسلامی منجر گشت. موحدون موفق شدند در دروان شکوفایی خود، فصلی نو در تحولات مغرب ایجاد کنند؛ استقرار قدرت در مغرب و اندلس، امنیت به مسیرهای تجاری، رونق بخشیدن به شهرها و بازارها و همچنین مناسبات سیاسی با همسایگان و تعاملات پایدار، بدون شک در مناسبات تجاری و اقتصادی موثر بوده است. در این پژوهش با تاکید بر ساختارها و مبانی اقتصادی منطقه، مناسبات تجاری مغرب در دوران شکوفایی موحدون مورد ارزیابی و تحلیل قرار می گیرد. از این رو پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی و با تاکید بر منابع به این پرسش پاسخ می دهد که وضعیت اقتصاد و مناسبات تجاری مغرب در دوره میانه موحدون چگونه بوده است؟ و خلفای موحدی در این دوره چه اقداماتی انجام دادند؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که موحدون در این دوران با ایجاد امنیت، تعاملات و مناسبات، اقتصاد را رونق بخشیده و مسیرهای تجاری خشکی و دریایی را نظم دادند. این امر موجب گشت، با همسایگان تعاملات تجاری و اقتصادی پایداری برقرار کنند.

    کلیدواژگان: مغرب اسلامی، موحدون، اقتصاد، مناسبات تجاری
  • محمد نجفی، حسن شادپور*، محبوبه اسماعیلی صفحات 112-135
    مخالفین اصلی دولت و اندیشه اسماعیلی، خلافت عباسی و سلطنت ‏سلجوقی و هم‏پیمانان آن دو بودند.اسماعیلیه نیز در مقابل این مخالفین، بدون واکنش ننشسته و از هر فرصتی برای ضربه زدن به آنان، خصوصا به دولت سلجوقی که در دسترس اسماعیلیان بودند فروگذار نکردند. نتیجه این تقابل ها، مواضع مبتنی بر تضاد میان دولت سلجوقی و اسماعیلیان بوده است. بر این اساس، بررسی زمینه های این تضاد دایمی و فراگیر، ضرورتی است انکارناپذیر که روشن کننده بخشی از تاریخ فکری و سیاسی ایران زمین خواهد بود. از این رو در پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی جنش اسماعیلیه و مناسبات و تضادهای آن با دولت سلجوقیان پرداخته و زمینه های مختلف مواضع آنان را مورد ارزیابی قرار می دهیم.نتایج این تحقیق بیانگر آن است رابطه دولت‏بزرگ سنی مذهب سلجوقیان با اسماعیلیان، عموما براساس نگرش مکتب فقهی عالمان سنت و جماعت‏شکل می‏گرفت.علاوه بر این، نبود راهکاری مسالمت آمیز برای ابراز نارضایتی، یکی از عوامل عمده به خشونت گراییدن فرقه اسماعیلیه و تضاد آن با دولت سلجوقی بوده که مهمترین نتیجه و پیامد آن، رادیکالیزه شدن فضای سیاسی و توسل اسماعیلیان به ترور بود. نقطه مقابل این وضعیت، نادیده گرفتن فرصت گفتگو، توسل به قوه قهریه برای سرکوب مخالفان و اعمال فشارها، تبعیضها و محدودیتهای اجتماعی، سیاسی، دینی و فرهنگی از سوی سلجوقیان بوده است.
    کلیدواژگان: اسماعیلیه، سلجوقیان، تعامل، تضاد
  • شعبانعلی بیدکی، محمد سپهری*، محمود سید صفحات 136-152

    فرقه مرجیه یکی از فرق اسلامی است که نخستین بار با عدم داوری درباره صحابه پیامبر (ص) پا به عرصه وجود گذاشت. هرچند در ابتدا خط مشی این فرقه دوری از قضاوت درباره افراد و به تبع آن پرهیز از مجادلات سیاسی بود، اما با گسترش تعالیم ارجاء در میان مسلمانان و اقبال فراوان به آن، فرقه مذکور نیز وارد درگیریهای سیاسی شد. خلفای اموی از دیدگاه تسامح جویانه مرجیه که در صدد برقراری آرامش در میان مسلمانان بود، به خوبی بهره برده بردند. زیرا نظریه پردازان این فرقه آشتی و کنار آمدن با بنی امیه را درست می دانستند. از آن رو که خلفای اموی مسلمان هستند و ارتکاب به کبیره آنان را از دایره ی مسلمانی خارج نمی کند و قیام بر ضد آنان جایز نیست. به رغم اینکه در بسیاری از موارد این فرقه به عنوان حامی و پشتیبان عقیدتی دولت امویان عمل می کرد، اما در برخی از مواقع مرجیی مذهبان با اتکا به تعالیم این فرقه در مقابل حکومت اموی ایستاده اند. سوال پژوهش حاضر آن است که مرجیه در سرزمین های شرق خلافت چه مواجهه ای با امویان داشتند؟ فرض مطرح شده آن است که گروه های از مرجیه سیاست های عرب گرایانه و تبعیض های ناروای آنان را بر نتابیده و به مقابله با آن پرداختند. پژوهش حاضر با تکیه به منابع تاریخی و با روش توصیفی و تحلیلی سامان یافته است.

    کلیدواژگان: مرجئه، امویان، خلافت، خوارج، ایمان
  • حمیدرضا ناظمی هرندی، داود نصیران*، سید محمدهادی مهدوی صفحات 153-175

    هدف پژوهش حاضر بررسی حق اشتغال زوجه و چگونگی تزاحم آن با حق تمکین زوج در فقه، حقوق مدنی و رویه قضایی است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که حق اشتغال از جمله آزادی های بنیادین و حقوق اساسی هر فردی محسوب می شود. زنان نیز به عنوان عضوی از جامعه انسانی از این حق برخوردارند. در اسناد بین المللی و قوانین داخلی ایران، مسیله اشتغال زنان مورد توجه و تایید قرار گرفته است. در اسلام و قوانین موضوعه از سویی استقلال مالی در کسب و کار زن پذیرفته شده و از سوی دیگر ریاست زوج بر خانواده و حق تمکین او محدودیتی برای زوجه در اشتغال ایجاد کرده است. لازمه اشتغال به ویژه اشتغال در خارج از خانه، خروج زن از منزل است در حالی که خروج زن از منزل ممکن است با تمکین او از شوهر و حفظ مصالح خانواده مغایرت پیدا کند. در این مقاله مساله اشتغال زن در اسناد بین المللی، قوانین داخلی و فقه و ارتباط آن با حق تمکین مرد مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اشتغال، زوج، زوجه، تزاحم، تمکین عام
  • یوسف ظهوریان، اردشیر اسد بیگی *، شهربانو دلبری، علی رضا روحی صفحات 176-192

    مدفن امام هشتم شیعیان علی بن موسی الرضا (ع) در دیار خراسان موجب گردید تا شیعیان و محبین خاندان اهل بیت (ع) در این ناحیه مسکن گزینند و خراسان مرکزی برای گسترش تشیع امامیه و نشر عقاید شیعیان در ایران گردد. حضور آنان در کنار بقعه متبرکه علی بن موسی الرضا (ع) موجب شد تا این بقعه شریفه در طول دوره های زمانی دستخوش تغییر و تحول در بنا و تزیینات گردد. روش این جستار به صورت توصیفی- تحلیلی هست. پرسش اصلی این تحقیق مبنی بر این مطلب است که گسترش تشیع امامیه چه تاثیری بر بقعه متبرکه علی بن موسی الرضا (ع) گذاشته است و این تاثیر در کتب جغرافی نگاران و مورخین چگونه بازتاب یافته است. نتایج این بررسی نشان می دهد که در دوره های اولیه مورخین و جغرافی دانان تنها به ذکر محل دفن پرداخته اند اما در ادوار بعد با حضور شیعیان و اقدامات آنان در جهت گسترش بقعه این امر مورد توجه جغرافی دانان و مورخین قرار گرفت و در باب تزیینات و ساختار بنای بقعه سخنانی ذکر شده است، برخی حتی پا را فراتر نهاده و با جزییات به ذکر نام بانیان و اقدامات آنان در جهت تغییر در تزیینات و ساختار بنا پرداخته اند.

    کلیدواژگان: مقبره امام رضا (ع)، تشیع، خراسان، جغرافی نگاران، هنرشیعی
|
  • Nastaran Riyasvand, Monirh Kazemirashed *, Mohammad Bagher Aram, Rahim Shohratifard Pages 1-17
    We do not have comprehensive information about the largest constituent of society in the last century of Safavid rule, namely farmers. Limited sources describe the general situation of some farmers, which indicates the continuation of poverty in the lives of villagers. The economic situation of the subjects is often projected in the context of their relationship with the category of taxation. But it does not say anything about the exact amount received or its impact on people's quality of life. But it does not say anything about the exact amount received or its impact on people's quality of life. Despite the fact that the Ghezelbas were originally from nomadic tribes and Turkmens, the economic situation of this class of Iranian society at that time has also been ignored in historiographical sources. And their colorful military role in the political-military equations, which forms the framework of historians' views, has obscured their social life and economic functions. Court documents on the economic situation of smallholders, artisans and craftsmen, and the lower classes of urban society as a whole do not add anything to our knowledge. Because these sources are in fact indicative of the bureaucratic structure governing the government mechanisms of that period, and considering their application in the mentioned period, they did not feel the need to address this issue.
    Keywords: Historical Sources, economic rural class, tribes, urban class, Safavids
  • Analytical analysis of the ideas of Ayatollah Lari and Sheikh Hadi Najmabadi in the Constitutional Revolution
    Mohammad Bidgoli *, Asghar Rajabi Dehborzoei Page 2

    Iran's constitutional revolution was the beginning of a meaningful system and an important intellectual, conceptual, political and social transformation in the contemporary history of Iran, which over time led to transformations and the creation of various discourses. Ayatollah Seyed Abdul Hossein Lari from the Sharia-oriented discourse and Sheikh Hadi Najmabadi from the religious modernism discourse both belong to the constitutionalist discourse. The question of the current research is the analytical analysis of the thoughts of Ayatollah Seyyed Abdul Hossein Lari and Sheikh Hadi Najmabadi about the constitution. The method used in this article is the conflict-centered discursive method of Michel Peshu, and by adopting a historical-analytical approach, it examines the opinions and thoughts of two great Shia clerics in the constitutional revolution. The findings of the article indicate that the confrontation of Ayatollah Seyyed Abdul Hossein Lari and Sheikh Hadi Najmabadi with the requirements of the new world and its issues, although it was done by relying on the element of rationality and using logical and reasonable reasoning, but their perception of this category of constitutionalism was different and of course had different consequences.

    Keywords: Ayatollah Lari, constitutional revolution, Sheikh hadi Najmabadi, Sharia-oriented discourse, religious modernization discourse
  • Il Kalhor's approach to the Constitutional Revolution and the Uprising of Salar al-Dawlah
    Iraj Nikjo * Page 3

    Kalhor tribe was one of the tribes of the Great West and played a key role in Iran's history coincided with the era. Constitutional Revolution and tyranny Minor issues that affect Kalhor build the political process. Doleh in order to achieve power, and some tribes revolted against the constitution along with Tehran and went on to capture the outcome of one of the tribes that had accompanied Kalhor tribe. Therefore, this study sought to analyze the policies of the constitution and rebellion Kalhor is Doleh. The results showed Kalhor rebellion was initially a supporter of the constitutional revolution, but to revolt Doleh has a dual policy, so that the first and the tribe rebelled against the Skinheads Doleh failure, but later allies rebelled and in seeking to suppress the constitutional raised. This study historical research and descriptive-analytic. Since such research to analyze the various dimensions of the components of ethnicity, identity, ... concerning each of them with My Prdazd rule, finally can be objective framework in the field of people, communities and sectors by tribal and community Shyrh Ay with the rule nodes. Kalhor with dual policy toward al-dominated insurgency had caused the collapse of the tribe in the West country, and with the establishment of Reza Shah's role in the politics of the tribe disappeared.

    Keywords: the Constitutional, Salar-o-doleh, Uprising, Kalhor, Davoodkhan
  • The Legal rulings in the Pahlavi text of the Pursišnīhā
    Rahim Kalhor, Mahmood Tavoossi *, Zohreh Zarshenas Page 4

    Jurisprudential and legal texts have been a part of Mazdean literature, these texts start from minor family laws and end with great laws of the state. Legal texts in Avestan language have remained in the books Vendidād, Hērbedestān and Nērangestān, the most of the jurisprudential-legal texts left over from Middle Persian are influenced by Avestan texts. In this article, the author tries to study the jurisprudential-legal questions of the Pahlavi text of the questions (Pursišnīhā), which is one of the valuable texts of Middle Persian, pay attention to importance of legal issues in the Zoroastrian religion. The legal questions raised depict a society whose laws are based on the Avesta Bible as well as the sayings of religious leaders such as Āzarbād Mārspand. Also examining the Avestan quotations of this text, we find that in the book of questions, in addition to the Avestan texts mentioned above, the book of Yasnā has been used, as well as the Avestan legal Nasks that are not available today.

    Keywords: Avestā, Avestan legal Nasks, Middle Persian, Legal Texts, Pursišnīhā
  • Mosa Mosazadeh, Feyzollah Akbari Dastak *, Tahmine Parsayi, MohammadHossein Tavanaie Sarh Dine Pages 18-40

    Criticism and refinement of the Hadith of Sir Nasara can be considered as one of the most important hadith research efforts of foreign scholars throughout the history of the Islamic tradition. And since he is the narrator of a large part of the hadith books of Sunnis, Abu Hurairah, who, according to the scholars of the science of men and hadith, narrated more than all the companions of the Prophet , To prove with historical evidence Abu Hurairah was not like other Companions, both in terms of being ahead in Islam and his motivation for believing in the Prophet and following the goals of the Prophet after his death, in order to acknowledge the conclusion he has reached that the role Abu Hurairah is falsifying the hadith.Mahmoud Aburiah is one of the contemporary Egyptian hadith scholars who authored the book "Muhammadi tradition in the passage of history" and "Abu Huraira Sheikh Al-Madirah" while examining the cognitive history of Islamic hadith of a number of its narrators, he did a documentary and textual criticism of Abu Huraira's traditions and using the criteria such as matching the hadiths with the Qur'an and the Sunnah, the non-contradiction of the hadiths with reason, and what has been proven by science has emphasized the fakeness of some of his hadiths. Based on this, this article tries to describe and analyze the data Hadith scholar to analyze and scientifically evaluate the position of Abu Hurairah and his narrations in the scale of criticism of Mahmoud Aburiah.

    Keywords: Aburiyah, Hadiths, Abu Hurairah, Criticism, criterion of knowledge
  • Kaykhosrow Khosravi Nejad, Soheila Torabi Farsani *, Esmaeil Sangari Pages 41-68

    Beyond the central deserts of Iran, Sistān and Khorāsān formed the eastern states of the Sasanian Empire, which were considered rich and economically prosperous states at the time. On the other hand, although the neighborhood with the eastern nomadic tribes the dangers it posed to their inhabitants but had given them a strategic aspect. Besides, it affected the events of these states extremely. Hence, the Economic, Political, and social situation studies of this region, particularly in the last half-century of the Sasanian dynasty, which finally ended in the downfall of their dynasty, can be considered important. The present study intends to find out the effects that the Economic, Political, and social situation of the Sasanian eastern states had on the fall and conquest there by the Muslim Arabs based on library resources using a descriptive-analytical research method. The research findings suggested that the invasion of nomads and forced migrations to the eastern Sasanian states caused diversity in the demographic composition; there. This factor, along with their lack of political and economic dependence on the central government, doubled the incentive for achieving power among local rulers; Eventually, they caused the fall of the Sasanian dynasty.

    Keywords: Sasanian, Sistān, Khorāsān, Arabs
  • Forozan Farrokhi, Mahdi Ansari *, Mehdei Goljan Pages 69-86

     Fatimids (297-567 AH), politically found that Thier government conquered on Qirvan (Africa)in 297 AH /909 BC. They were there until 362 AH. As Shi'ite Fatimids, who were been as a rival and opponent of Abbasid dynasty (because of internal provocations), after failed on Andalusian conquest, they turned their attention toward Mediterranean sea, and particular Sicily was attentioned by Fatimids. The main aim of this paper is, explaining the internal politics of Fatimids during rulling on the Sicily in 362-297 AH. This project try to answer this question that, what is the political strategy of Fatimids caliphates in Sicily concerned about the role of Fatimids governs in Sicily's rulling. Hypothesis of this paper is that, In the first period of rulling Fatimids caliphates, had a decisiveness and hardening politics on Sicily's indigenous. In second period they prefered interaction politics on indigenous & non Muslims. Research methodology in this paper is description analysis of historical sources .

    Keywords: Fatimids caliphate, Island of Sicily, Kalbian
  • MohammadHassan Behnamfar * Pages 87-111

    The Islamic world had changed in the fifth and sixth centuries AH that led to the formation of the Almohads governments in the Islamic Maghreb. The flourishing period of the Almohads (543- 610/ 1148- 1213) included, created a new chapter in the developments of the west, attention tribal traditions, recruiting tribes, and securing trade routes, prosper cities and markets, as well as political relations with neighbors and stable interactions, Undoubtedly, it has been effective and important in trade and economic relations, which has not been taken into account. Therefore, the present study with a descriptive-analytical approach and with emphasis on sources answers the question that what factors led to the prosperity of the economy and trade interactions in the Almohads? And what actions did the Almohads caliphs take during this period? The findings of the study indicate that the Almohads in the flourishing period by creating security, interactions and relations, boosted the economy and regulated land and sea trade routes. This enabled them to establish stable trade and economic relations with their neighbors.

    Keywords: Maghreb, “the Almohads”, economic, the trade relations
  • Mohammad Najafi, Hasan Shadpoor *, Mahbibeh Esmaeili Pages 112-135
    The main opposition of the Ismailis' government and thought were the Abbasid Caliphate and the Seljuk monarchy. The Ismailis didn't stop to react and utilized any opportunity to harm them, especially the Seljuk government which was accessible for the Ismailis. The outcome of such conflict was confrontation, positions based on conflict a between the Ismailis and the Seljuks. Thus, studying the background of this continuous and pervasive conflict is an undeniable necessity which will reveal a part of Iran's political and intellectual history. Therefore, the current research investigates the Ismailis movement and its ties and conflict with the Seljuk government by using an analytical- descriptive method. Also, their positions will be studied in different viewpoints. The results of the current research indicated that the relationship of the big Sunni government of the Seljuks with the Ismailis was established as based on the attitude of jurisprudence school of the Sunni scholars. In addition, the lack of a peaceful solution to express dissatisfaction was one of the main reasons for the violence of the Ismaili sect and its conflict with the Seljuk government, the most important result and consequence of which was the radicalization of the political atmosphere and the Ismailis' resorting to terror. The opposite point of this situation was the neglect of the opportunity for dialogue, the use of force to suppress the opposition and the application of social, political, religious and cultural pressures, discrimination and social restrictions by the Seljuks.
    Keywords: Ismailis, Seljuks, interaction, Conflict
  • Shabanali Bidaki, Mohammad Sepehri *, Mahmod Seyed Pages 136-152

    The Marjeeh Sect is one of the Islamic sects that first came into being by not judging the Companions of the Prophet (PBUH). Although at the beginning the policy of this sect was to avoid judgment about people and as a result to avoid political controversies, but with the spread of Arjaa's teachings among Muslims and the great popularity of it, the said sect also entered into political conflicts. The Umayyad caliphs made good use of Marjee's tolerant view, which sought to establish peace among Muslims. Because the theoreticians of this sect considered it right to reconcile and get along with the Umayyads. Since the Umayyad caliphs are Muslims, committing a crime does not remove them from the circle of Muslims, and uprising against them is not permissible. Although in many cases this sect acted as a supporter and ideological supporter of the Umayyad government, in some cases religious leaders have stood in front of the Umayyad government relying on the teachings of this sect. The question of the present research is, what was the encounter with the Umayyads in the eastern lands of the Caliphate? It is assumed that the groups of the reference did not reflect their Arabist policies and unfair discriminations and started to fight against it. The current research is organized by relying on historical sources and descriptive and analytical methods.

    Keywords: References, Umayyads, Caliphate
  • Hamidreza Nazemi Harandi, Davood Nasiran *, Seyed MohammadHadi Mahdavi Pages 153-175

    The purpose of this study is to investigate the wife's right to employment and how it conflicts with the husband's right of obedience in jurisprudence, civil law and judicial procedure. The research method is descriptive-analytical and the results indicate that the right to employment is one of the fundamental freedoms and fundamental rights of every individual. Women also have this right as members of human society. The issue of women's employment has been considered and approved in international documents and domestic laws of Iran. In Islam and the laws in question, on the one hand, financial independence is accepted in the woman's business, and on the other hand, the husband's dominion over the family and his right of obedience has created a restriction for the wife in employment. Employment, especially working outside the home, requires the wife to leave the home, while leaving the home may conflict with her obedience to her husband and the protection of the family. In this article, the issue of women's employment in international documents, domestic laws and jurisprudence and its relationship with the right of obedience of men is examined.

    Keywords: Employment, husband, wife, hostility, general obedience
  • yousof zohorian, Ardeshir asadbeigi *, sharbanoo delbari, alireza roohi Pages 176-192

    The scholars and elders of each religion are very important to their followers. The position of Imam Reza (as) and his grateful tomb have always been popular throughout the history of the people, including Muslim geographers. Also, various groups of people have always tried to maintain their religious sites. The collection of buildings and places of honor Aliben- Mussi -al- Reza (AS) is considered to be very beautiful artwork. Because in each of its parts there is a work of art. The appearance of verandahs, porches and flower beds is designed specially by architects and engineers and is made with special designs and numerous architectural, tiling, mirroring, gilding, painting, carving, calligraphy and inscriptions in the courtyard Nourani Imam Reza (AS) and his mausoleum are a reminder of the various artistic manifestations of Iran's different period from the third century AH that fascinated the wonder and beauty of the art as well as the travelers and geographers.
    The present article tries to identify the viewpoints of tourists and geographers about Imam Reza (AS) with a historical, analytical and descriptive approach. In this research, first, Imam Reza (as) enters Maraw and his martyrdom and then goes to the viewpoint of travelers and geographers about their tomb. By studying the historical and analytical sources of available resources, it seems that the appearance of porches, porches and flower beds, specially designed by architects and engineers, is made with special designs,

    Keywords: Tomb of Imam Reza (peace be upon him), Khorasan, geographers, Islamic history of Iran